Australie -

Salties spotten


Dieren spotten blijft leuk. Dolfijnen, Orca’s en vogels in de Algarve in Portugal of zoutwaterkrokodillen (Salties) en walvissen in Australie, Pinquins, Albatrossen en glimwormen in Nieuw Zeeland of Zwarte beren in Canada om maar een paar voorbeelden te noemen.

Dit blog gaat over het spotten van zoutwaterkrokodillen (Salties) hoog in het noorden van Australië. In het reisblog ‘een jaar Down Under’ vertelde ik, dat als ik aan Australië dacht, hierbij ook de Salties meteen weer boven kwamen drijven. Deze dieren hebben namelijk een ontzettende indruk gemaakt. We zaten er zo dichtbij in die kleine bootjes en er waren er zoveel. Later realiseer je je pas hoe gevaarlijk dit eigenlijk kan zijn. We waren op een Outback toer van vijf dagen, die vanuit Darwin vertrok. Na de Salties-spotten-ervaring op de eerste dag, hebben we het over niks anders gehad . Het adrenaline peil was en bleef sky-high.

Een vijfdaagse toer

Salties spotten was een onderdeel van de vijfdaagse toer die vanuit Darwin werd georganiseerd. Met een groep van 8 personen crosste wij vijf dagen lang in een 4 wheel drive door de Nationale Parken rondom Darwin. Onze badkamers waren de waterholes en onze toiletten de bush. Overdag was het rond de 30 graden en ’s nachts soms rond het vriespunt. We sliepen in swags rond het kampvuur. Om te kunnen koken en warm te blijven in de avonduren werd er elke dag hout gesprokkeld voor een vuur. De enige luxe die we hadden tijdens deze reis, was dat we niet hoefden te jagen voor ons eten. De aanhangwagen zat vol met eten, maar we moesten natuurlijk wel weer zelf koken.

kamp dag 1 -2-

Salties

De Zoutwaterkrokodil is een van de gevaarlijkste dieren van Australië. Het reptiel kan wel 7 meter lang worden en leeft in zout en zoet water. Een Salty is wonderbaarlijk snel voor een op het eerste gezicht zo’n log dier. Op land haalt hij een snelheid van 19 km per uur en hij kan vanuit het niets enorm snel (hoog) opspringen. Ga nooit te dicht bij de kant van het water staan.

Salties spotten

Op de eerste dag van de toer gingen wij ze dan eindelijk spotten vanuit Shady Camp op de Mary River. Over twee motorbootjes verdeeld toerden wij de rivier over. Uiteraard werd ons verteld onze handen binnenboord te houden. Het wemelde van de Salties, zwemmend in het water en liggend aan de kant. Heel indrukwekkend.

Waar is mama crock? … Oops!

Aan het eind van de toer ondervonden wij een klein probleempje. Aan de kant van de rivier waar wij aan land moesten lag namelijk een baby krokodilletje te zonnebaden. Schattig, zou je op het eerste gezicht denken Maar, nee in dit geval niet, want waar een baby is, is ook vaak een moeder in de buurt en moederkrokodillen kunnen erg agressief zijn. Waar was zij? Dat wist natuurlijk niemand. Ik heb nog nooit iemand zo zenuwachtig gezien als onze gids op dat moment. Het zweet gutste langs zijn slapen. Hij had snel een plan de campagne bedacht. Wij moesten de boten naast elkaar aanmeren, direct opstaan, uit de boten springen en zo hard mogelijk wegrennen. Zo gezegd, zo gedaan en het ging allemaal goed gelukkig. Ik heb een paar weken later op een krokodillenfarm in Broome gezien hoe snel krokodillen kunnen zijn en realiseerde me toen pas, hoe gevaarlijk deze situatie eigenlijk was.

6965964342_a44cc91be5_o

Overnachten – de eerste nacht

De eerste nacht hebben wij overnacht bij de Shady Camp billabong, waar het uiteraard verboden was om te zwemmen. Toen wist ik overigens nog niet dat krokodillen ook over land trokken.

Waterholes

Onderweg zwommen wij in waterholes en als we geluk hadden was er ook nog een douche in de vorm van een waterval bij aanwezig. Prachtig! Alleen, Salties kunnen ook in zoet water zitten; wie springt er dus als eerste in?

6947635542_ee153f4d44_o

De laatste dag

De laatste dag werd afgesloten met een bezoek aan de Wangi falls in Litchfield National Park (NP). Echt prachtig! Hier kon je zwemmen, onder de watervallen staan, op de rotsen liggen zonnebaden, echt heerlijk. Maar er gebeurde natuurlijk weer wat! Het was daar behoorlijk druk en er zaten veel mensen in het water. Ik kwam het water uit, stond met mijn rug naar de rotsen, hoorde kreten, draaide me om en er zat werkelijk niemand meer in het water. Er wees iemand naar links en ja hoor, daar lag een krokodil te zonnebaden. OMG! Het was wel een zoetwaterkrokodil, een freshie en die bijten alleen als je ze lastigvalt.

6947646752_d9574bb18c_o

6947649778_ca670d523e_o

Krokodillenfarm in Broome

Heb je wel eens een krokodil in actie gezien? Dit is echt prachtig. In het noorden van Australie zijn er veel krokodillenfarms, waar je kunt gaan kijken naar onder andere het voeren van de krokodillen. Je ziet dan een plas water waar een krokodil inzit, tenminste dat zeggen ze, maar je ziet niets. Totdat de opzichter vanaf een ladder een dode kip boven het water houdt. Je weet niet wat je ziet als je zo’n log dier zo snel uit het water ziet springen. Oops, wat deed ik daar op die rivier in die kleine bootjes? Ik ben toch wel blij dat mama-crock toen niet in de buurt was of niet in actie kwam in ieder geval. Onderstaande video geeft je een indruk van het gevaar.

oops

Budget

Nog even een budget tip. Toertjes in de Outback in afgelegen gebieden zijn vrij prijzig voor iemand die low budget aan het reizen is. Je verwacht het misschien niet, omdat het zo primitief is, een toer zonder enige faciliteiten; hout sprokkelen, op de grond slapen in de kou, douchen onder een waterval etc. Echter voor het geld dat ik voor deze toer heb betaald, kon ik ook een maand in Perth of Sydney verblijven of in elke andere luxe stad in Australië. Het was het geld meer dan waard hoor, maar ik wil je toch even waarschuwen.

Nog meer gezien en ervaren op deze toer

Het ging deze vijf dagen natuurlijk ook om andere natuur en ervaringen dan alleen de Salties. We hebben nog veel meer dieren gezien, prachtige natuurgebieden bezocht en zijn nog twee dagen in een aborigional gemeenschap in Palumpa geweest. Met het stamhoofd en de kinderen hebben we een toer gedaan door hun gebied. Hieronder een impressie met foto’s.

6944536308_634e334543_o
Pelikanen (Shady Camp, Mary River)
7090603257_2cd25f1f5e_o-1
Kraanvogels in de boom (Shady Camp, Mary River)
6944556094_2e5a697178_o
Uitzicht vanaf Ubirr Rock (Kakadu NP)
6898566998_a1b906d639_o
Zonsondergang vanaf Ubirr Rock (Kakadu NP)
7093686143_7c14ec7d4f_o
Uitzicht vanaf de JimJim falls (Litchfield NP)
6931787067_784270cb2a_o-1
Aborigional art (Kakadu NP)
7093698495_717fa0638f_o-1
Rotsformaties in Palumpa (Nganmarriyanga)
7093712959_3856b7b7ee_o-1
Termieten heuvels (Litchfield NP)
7093701469_54c4aa96e4_o
Wist je dat je waterlelies kon eten? Zij plukte ze voor ons.

6944545712_77c6b784d8_o-2


Op de kaart hieronder zie je de plaatsen en gebieden waar in dit blog over verteld is, oranje gemarkeerd.

Op mijn reis Down Under heb ik meer dan 1000 foto´s gemaakt, waarvan ik een selectie op de fotosite Flickr.com heb gedeeld. Vindt je het leuk om ze te bekijken, klik dan hier.

Bewaar dit blog op Pinterest of wordt lid van het groepsbord Reisbloggers


VakantiehuisAlgarve – Jouw thuis in Portugal

Een gedachte over “Salties spotten”

  1. In Broome ben ik niet bij een farm geweest, maar wel in Windham, daar heb ik wel zulke grote krokodillen gezien, niet normaal gewoon en ja dat verhaal, ik zie een kleintje, dus de moeder moet hier ook zien, is heel herkenbaar 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.