Portugal - anders dan Algarve -

Bewonder de Zilverkust in Portugal


Aan de Westkant van Portugal, ten noorden van Lissabon ligt de prachtige Zilverkust (Costa de Prata). Aan deze kust en verder landinwaarts vindt je veel mooie plaatsjes en indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld São Martinho do Porto, Obidos en Fatima en de indrukwekkende kloosters Batalha en Alcobaça.

São Martinho do Porto

80 kilometer boven Lissabon, aan een schitterende baai, ligt het gezellige plaatsje São Martinho do Porto. Deze prachtige baai met het ruime strand en mooie boulevard, de gezellige restaurantjes en de prettige sfeer maken dat dit plaatsje zeker een bezoek waard is. Toen ik hier 25 jaar geleden voor het eerst op vakantie was, wilde ik al in Portugal blijven wonen.

19567903829_4048077e01_o

Obidos

Obidos is een pittoresk middeleeuws vestingstadje dat je ook vanaf de omringende muur prachtig kunt bekijken. De straatjes zijn klein en erg leuk om doorheen te lopen. Je vindt er mooie winkeltjes en terrasjes waar je gezellig kunt lunchen.

Obidos -2-

Obidos

Fatima

Na de verschijning van Maria (Onze Lieve Vrouw van Fátima) aan drie herderskinderen in 1917 werd Fatima een Rooms Katholiek bedevaartsoord. Op de foto hieronder zie je de Basaliek die ter ere van Maria werd gebouwd. De foto is genomen vanuit de nieuwe Kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid, welke de derde grootste katholieke kerk van de wereld is. Beide kerken worden gescheiden door een immens plein.

Fatima - bijgesneden

Zoals bij alle katholieke kerken kun je een kaars aansteken om een dierbare te herdenken. In Fatima zie je kaarsen in allerlei maten en vormen.

Fatima -3-

Het wassenbeelden museum

Door middel van wassen beelden in het Museu de Cera wordt het verhaal van de verschijning van Maria aan de drie herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta uitgebeeld. Echt leuk om heen te gaan. Er zijn ook nog andere exposities te bewonderen in het museum. fatima museumVerderop, aan de rand van Fatima, liggen de woningen van de herderskinderen. Ook interessant om even een kijkje te gaan nemen.

Kloosters

Het Klooster van Batalha

Vlakbij Fatima ligt het klooster van Batalha dat gebouwd werd na de overwinning van de Portugezen op de Castilianen. Voor de veldslag begon, bad koning João I,  via Maria tot God voor hulp en beloofde een klooster te bouwen bij een overwinning. En zo gebeurde het, de bouw startte in 1386 en duurde 150 jaar.

Batalha klooster

Sinds 1983 staat het Klooster van Batalha op de werelderfgoedlijst van UNESCO en sinds 1910 is het een nationaal monument. Dit gebouw moet je gewoon gaan bezoeken!

Het Klooster van Alcobaça

Pedro I van Portugal en Inês de Castro waren geliefden. Pedro’s vader, koning Alfons IV van Portugal liet Inês vermoorden. Jaren later toen Pedro in 1361 koning van Portugal werd, liet hij het lichaam van Inês opgraven en maakte haar postuum alsnog zijn wettelijke echtgenote. De hele hofhouding moest haar hand kussen. Pedro en Inês zijn binnen begraven en de tombes waarin zij liggen zijn zeker het bekijken waard.

Het Alcobaça klooster werd in de 12e eeuw gesticht door koning Alfonso I ter ere van de overwinning op de moren. Ook dit klooster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Zilverkust en de omliggende plaatsen en bezienswaardigheden zijn leuk en interessant om te bezoeken. Hieronder vindt je een kaart waarop je alle genoemde plaatsen en bezienswaardigheden in dit blog kunt vinden:

Ben je actief op Pinterest, dan vindt je hieronder een pin waarmee je dit blog kunt bewaren.

Schrijf je blogs over jouw vakantie en reizen wordt dan lid van het groepsbord Reisbloggers, waarop je jouw pins dan kunt delen.

Obidos ---

deur


VakantiehuisAlgarve – Jouw thuis in Portugal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.