Overwinteren, Portugal - anders dan Algarve -, Things to do -

Lissabon vanuit de Algarve


Lijkt je dat niet leuk om jullie vakantie in de Algarve met een bezoek aan Lissabon te beginnen of te beëindigen of tussendoor als jullie aan het overwinteren zijn, even een paar dagen naar Lissabon te gaan? Van Albufeira naar Lissabon is het zo’n 250 km. De bus doet er een kleine 3 uur over en met de auto ben je er binnen 2 1/2 uur. In dit blog vertel ik meer over deze stedentrip die ik vorig jaar na de kerst gemaakt heb.

Van de Algarve naar Lissabon

Hoe kom je nu vanuit de Algarve in Lissabon? Hieronder vindt je een paar mogelijkheden.

Auto

Heb je een auto tot je beschikking dan rijdt je over de snelweg heel gemakkelijk naar Lissabon. Aan tol over de autoweg ben je ongeveer €20 enkele reis kwijt. Op deze snelweg (A2) kun je gewoon afrekenen. Parkeren in Lissabon kost ongeveer €12 per dag.

Bus of trein

De bus is een comfortabele en goedkope optie (€19 enkele reis). Tickets zijn te koop via het internet. De ticket wordt digitaal toegestuurd en je kunt de ticket gewoon op de telefoon laten zien bij het instappen in de bus. Eenmaal in Lissabon aangekomen is het makkelijk om verder te reizen met de metro. Hiervoor is de kaart Viva Viagem nodig, die bij de kassa of via een machine te koop is.  In de volgende link vindt je meer informatie over treinreizen: klik hier

Minibus of vliegtuig

Een minibus van 0-4 personen kost €200 enkele reis. Ben je met 4 personen dan is dit dus €50 p.p. Een vliegticket van Faro naar Lissabon was rond deze tijd ca €150 per persoon enkele reis.

Wat is er te doen in Lissabon

Al surfend over het internet kom je heel veel leuke en interessante dingen tegen die je kunt gaan doen in Lissabon. Ik heb de bezienswaardigheden die het meeste voorkwamen aangegeven op een kaart, die je onderaan dit blog kunt vinden. Bij de meeste markeringen op de kaart vindt je een omschrijving van de attractie en/of een link naar de bron. Hieronder in het kort een rondje langs een paar van de dingen die je echt moet doen.

Bairro Alto

Deze oude gezellige wijk met mooie steile straatjes en piepende trammetjes ligt in het historisch centrum en is ontzettend leuk om doorheen te lopen. Er zijn mooie pleintjes en enkele musea te vinden. Wat mij verder opviel is dat het hier wemelt van de pastelarias, waar de meest heerlijke lekkernijen uitgestald liggen. Ben je trouwens ook een van de vele liefhebbers van Pastéis de Nata, ga ze dan (ook) halen bij Manteigaria, een piepklein bakkerijtje aan het Praça Luís de Camões. Schrik niet van de gigantische rij waarin je vaak moet staan om deze typisch Portugese lekkernij hier te bemachtigen. Alleen de rij voor de pastelaria Pastéis de Belém in de wijk Belém overtrof deze nog. 

Een leuk, supertoeristisch ding om te doen, is op de foto gaan met de dichter Fernando Pessoa, die als bronzen beeld naast het terras voor het oude café a Brasileira zit. Vanaf dit café loop je de mooie wijk Chiado in.

Baixa en Chiado

Chiado is een van de chiquere wijken van Lissabon. Je vindt er mooie winkels en stijlvolle restaurantjes. De kerstversieringen maken het heel sfeervol.

Een bekende bezienswaardigheid is de Elevador de Santa Justa, waarmee je weer in bovenste gedeelte van de wijk Bairro Alto aankomt.

Loop je verder langs de lift dan kom je op de bekende winkelstraat, de Rua Augusta in de wijk Baixa uit. Sla je linksaf dan kom je op het Rossio plein met de twee prachtige fonteinen.

Ga je rechtsaf op de Rua Augusta dan ga je richting het Praça do Comércio, het grootste plein van Lissabon.

Prince Real

Links van Bairro Alto en Chiado vindt je de wijk Prince Real, een trendy artistieke wijk met leuke boutiques. Loop je vanaf Chiado dan kom je langs de Miradouro (uitkijkpunt) de São Pedro de Alcântara waar een gezellige kerstmarkt stond met allerlei lokale gerechten om te proeven. Je hebt vanaf daar een prachtig uitzicht op de stad.

Onderweg passeer je diverse parkjes waar jong en oud aan het relaxen zijn.

Parque Eduardo VII

Boven het plein Marque de Pombal vindt je het Parque Eduardo VII. Bovenaan het park heb je een schitterend uitzicht over het historisch centrum en de rivier de Taag. Aan de zijkanten van het park stond ook hier weer een gezellige kerstmarkt. Ik ben over de Rua de Liberdade teruggelopen. Wil je de duurdere merken shoppen, dan ben je in deze straat op het juiste adres.

Castelo de São George en Alfama

Ik vond de klim naar het kasteel net iets te veel en ben voor €4 met de taxi naar boven gegaan om tot de ontdekking te komen dat het kasteel, waarvan gezegd en geschreven wordt dat het 7 dagen per week open is, dus gesloten was. Misschien omdat het oudjaarsdag was? Niet echt getreurd, ik was er 25 jaar geleden ook al een keer geweest. De terugweg door de wijk Alfama is het ook zeker waard om die kant op te gaan. 25 jaar geleden werd het nog afgeraden om deze wijk zonder begeleiding in te gaan, want dat was veel te gevaarlijk. Nu wemelde het van de toeristen die op eigen houtje de wijk aan het verkennen waren.

Belém

De wijk Belém, Portugees voor Bethlehem, ligt ongeveer 6 km van het historisch centrum. Je vindt hier aan de kade het monument dat opgericht is ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers, de Padrão dos Descobrimentos. Nadat de zeemist opgetrokken was had je vanaf daar ook weer een prachtig uitzicht op de brug, de Ponte 25 de Abril en het Christusbeeld (Cristo Rei) dat aan de overkant van de Taag staat. Loop je een stukje verder dan kom je bij de Torre de Belém, die er zo in de mist best spookachtig uitzag. 

Aan de andere kant van de weg, waar je via een tunnel kunt komen, ligt het indrukwekkende klooster Mosteiro dos Jerónimos. De kerk van het klooster is prachtig en zeker even de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er gewoon naar binnen lopen.

In de rij voor een pastei! Ik ga zelf vrijwel nooit vrijwillig ergens voor in de rij staan. Het verbaasde me dan ook hier weer dat mensen voor een gebakje, ook al is het de beste en meest bekende Pastei in Portugal, in de rij gaan staan. Wel prachtig om te zien overigens en je hoeft je niet te vervelen natuurlijk, zoals het verliefde paar hieronder.

Het was een prachtig uitstapje naar Lissabon vanuit de Algarve, zeker een aanrader. Het is echter toch ook wel fijn om hier weer terug te zijn in deze mooie en rustige omgeving waar het toch altijd wel zo’n 2-3 graden warmer is, wat in de winter net even het verschil uitmaakt.

weersverwachting op 4 januari 2019

Op de kaart hieronder vindt je de op het internet meest genoemde bezienswaardigheden. De dingen om te doen die in dit blog genoemd zijn, zijn rood gemarkeerd.

Bewaar dit blog op Pinterest


Lees ook het blog over een citytrip naar Sevilla. Sevilla is ook dik twee uur rijden vanuit Albufeira, maar dan de andere kant op natuurlijk.

Hieronder nog enkele foto´s van het sfeervolle Lissabon.


VakantiehuisAlgarve – Jouw thuis in Portugal

Een gedachte over “Lissabon vanuit de Algarve”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.