Portugal, Algarve, Steden en dorpen, Things to do -

Een dagtrip naar Monterosa en Tavira, Algarve, Portugal


Weet jij ook nooit welke olijfolie je nu moet kiezen in de supermarkt of in een speciaalzaak? Er zijn zoveel varianten en de prijsverschillen zijn aanzienlijk. Welke variant is nu mijn smaak? Ik ben gewoon eens gaan proeven.

In het oosten van de Algarve in Moncarapacho ligt de olijfgaard Monterosa waar je een rondleiding met olijfolie-proeverij kunt boeken. Verderop ligt de mooie stad Tavira die ik daarna bezocht heb. Het was een interessante combinatie voor een dagtripje vanuit Centraal Algarve.

Rondleiding en proeverij

Gedurende de rondleiding door de olijfgaard en perserij van Monterosa kom je meer te weten over het ontstaan van de plantage, over olijfbomen, de verschillende soorten olijven die gebruikt worden voor de 4 varianten olieën die het bedrijf produceert en over het productieproces. De rondleiding eindigt met een proeverij.

Hieronder enkele weetjes uit de rondleiding.

  • Olijven worden in september geoogst en geperst. Nu, in januari worden de bomen gesnoeid. Snoei je ze niet, dan gaan ze op den duur minder olijven geven.
  • Olijfbomen worden in de loop van de tijd hol van binnen en je kunt dus niet meer aan de ringen zijn hoe oud ze zijn. Dit wordt via de bladeren onderzocht.
  • De oudste olijfboom op deze aarde is 3.500 jaar.
  • Van 1 olijfboom komt circa 5 liter olijfolie.
  • De grootse vijand van de planters, de olijfvlieg, wordt om de tuin geleid door de olijven met witte klei te besprenkelen, zodat de vlieg ze niet meer kan vinden. Er worden geen chemicaliën gebruikt voor de bestrijding van ongedierte.
  • De olijven worden hier groen geplukt, zodat alle gezonde stoffen er nog inzitten. Je hebt dan wel meer olijven nodig voor een liter olie.
  • De olijven worden in kleine kratten vervoerd en opgeslagen en direct na het oogsten, hier binnen 3 uur, koud geperst. De olijfolie mag dan ‘extra vierge’ heten, wat de kwalificatie is voor de beste olijfolie.
  • Olijfolie proeven is een vak net zoals het proeven van wijn. Een olijfolieproever heet een sommelier.

Hoe gaat het proeven in zijn werk?

Ik was zelf erg benieuwd hoe het olijfolie proeven nu eigenlijk in zijn werk ging, want olijfolie is natuurlijk erg lekker in of op een gerecht, maar om er nu een paar slokken van te nemen leek me toch wel wat vreemd.

Dit viel in de praktijk echter mee. Wij hebben 3 verschillende soorten
olieën geproeft. Voor elke variant wordt er een bodempje geschonken in een klein proefglaasje, waarvan je vervolgens maar een heel klein slokje neemt. Voordat je een slokje neemt echter, begin je met het opwarmen van de olie, door je hand om en boven het glas te houden. Vervolgens ruik je aan de olie en vertel je wat je ruikt. Daarna neem je pas een slokje en laat je de olie door je mond gaan en blaast lucht uit tussen je tanden. Vervolgens slik je het door en vertel je wat je proeft. De smaak kan bijvoorbeeld mild of sterk zijn, peperachtig of nootachtig etc. Op deze manier kun je heel goed uitvinden wat jouw smaak olijfolie is in deze topklasse en of je echt verschil proeft met de supermarktolie die thuis staat.

Waar moet je verder op letten als je olijfolie gaat kopen?

Je weet nu enigszins wat jouw smaak is. Waar moet je nu nog verder op letten om een juiste keuze te maken. Om te beginnen, dat de olijfolie dus extra vierge is. Hier in Portugal wordt met extra vierge olijfolie ook gewoon gekookt en gebakken. Vervolgens is het van belang om te kijken op de fles uit welk land de olijfolie komt. Elk land heeft namelijk zijn eigen karakteristieken en het hangt dus van jouw smaak af waar de voorkeur naar uitgaat. Portugese olijfolie is bijvoorbeeld milder dan Spaanse olijfolie. Verder zit de olie bij voorkeur in een glazen fles en is het nog beter als het glas ook donker is, want de olie moet niet aan licht blootgesteld worden. De houdbaarheidsdatum is ook van belang. Olijfolie is niet langer dan 2 jaar houdbaar. Als laatste is de prijs natuurlijk ook een belangrijk criterium.

De prijzen

Kwalitatief goede extra vierge olijfolieën, zoals die van Monterosa, zijn aanzienlijk duurder dan de olijfolie die je koopt in de supermarkt. Een 500 ml fles Monterosa kost € 20 bijvoorbeeld en een fles extra vierge in de supermarkt kost gemiddeld € 3. Gebruik je dagelijks olijfolie dan kan het wel wat duur gaan worden mocht je overwegen een overstap naar topklasse olijfolie, zoals die van Monterosa, te gaan maken. Niet getreurd, want voor koken en bakken kun je ook gewoon een goedkopere olijfolie uit de supermarkt blijven gebruiken. Door de verhitting van de olie nemen de smaken en geuren toch enigszins af. Voor de afwerking van een gerecht of voor de dressing van een salade zou je dan een duurdere olijfolie kunnen nemen, dus meer als een delicatesse of finishing touch, want dat is het echt! Je proeft het verschil met de supermarkt olijfolie absoluut.

Na dit mooie olijfolie-proeverij-avontuur ben ik naar Tavira gereden om eens lekker te gaan lunchen.

Tavira

Van Moncarapacho naar de mooie en gezellig stad Tavira is het 15 km rijden. Tavira ligt aan de rivier de Gilão. In de verte kun je de zee zien.

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Tavira die de moeite van het bekijken waard zijn. Je kunt ze vinden op de kaart onder dit blog. Ikzelf heb een wandeling gemaakt die begon op de Praça da Republica, een mooi plein aan de rivier met gezellige terrasjes en winkels. Rechts hiervan vindt je een mooi park Jardim Público de Tavira vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de brug Ponte Romana de Tavira.

Vanaf de brug kijk je over het water en zie je de mooie pandjes en restaurantjes langs de rivier. Gezellig om aan de overkant te gaan lunchen.

Terug over de brug ben ik door de mooie straatjes naar het kasteel, Castelo de Tavira en de kerk, Igreja de Santa Maria do Castelo gelopen. Onderweg passeer je ook het Museu Municipal de Tavira, dat in een prachtig gebouw gevestigd is. Binnen de muren van het kasteel vindt je een verassend mooie tuin en vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de verte zie je het natuurpark Ria Formosa liggen.

Tavira is een mooie stad en het lijkt me de moeite waard om in het voorjaar of zomer die kant nog een keer op te gaan om ook het natuurpark Rio Formosa te bezoeken.

Hieronder vindt je een kaart met onder andere alle in dit blog genoemde bezienswaardigheden rood gemarkeerd.

Wil je jouw eigen ervaringen over de vakanties in de Algarve delen op Facebook wordt dan lid van de groep Vakantie Algarve, Portugal – things to. Schrijf je blogs over de Algarve, deel ze dan in de Facebookgroep Algarve Bloggers. Wil je alleen lezen, dan kun je natuurlijk ook lid worden van beide groepen.

Ben je actief op Pinterest, dan kun je dit blog als pin bewaren. Zoek je blogpins over de Algarve en/of wil je jouw blogpins over de Algarve delen op een groepsbord, wordt dan lid van het bord Algarve Bloggers.

Hieronder nog enkele foto’s:


Een gedachte over “Een dagtrip naar Monterosa en Tavira, Algarve, Portugal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.