Overwinteren, Portugal - anders dan Algarve -, Praktische tips, Spanje, Things to do

APK keuring in Sevilla

Ben je voor langere tijd in Portugal met eigen Nederlandse auto en moet de auto APK gekeurd worden in die periode, dan kun je dit in Spanje laten doen. In Portugal is dit vooralsnog niet mogelijk. Spanje en België zijn de enige door de RDW erkende landen waar de APK keuring uitgevoerd mag worden.

In dit blog lees je hoe dit in zijn werk gaat. Een combinatie met een bezoek aan het historisch centrum van Sevilla maakte dit ‘noodzakelijk kwaad’ helemaal goed.

APK keuring

Er zijn verschillende plaatsen in Spanje waar je de APK keuring uit kunt laten voeren. Vanuit de Algarve is Sevilla het dichtst bij. De keuring vindt plaats bij de ITV (Inspectión Técnica de Vehículos) el Pino .

Het is van belang om te weten dat de ITV alleen keuringen doet, het is dus geen garage. Zou er uit de inspectie komen dat er iets mankeert aan jouw auto, dan moet je dat dus laten repareren bij een garage en vervolgens moet je de auto weer opnieuw laten keuren bij de ITV. Dit wordt wel lastig als er geen garage in de buurt is of je hebt niet genoeg tijd hiervoor. Het is daarom aan te bevelen om eerst naar een garage bij jouw in de buurt te gaan om daar een soort van pre-keuring uit te laten voeren.

Hoe je bij de ITV een afspraak kunt maken en hoe het ter plekke in zijn werk gaat lees je hierna.

Afspraak maken bij ITV

Via de site van ITV kun je een afspraak maken. Deze site is ook beschikbaar in het Nederlands. Je ontvangt een digitale afspraakbevestiging. Wil je de auto in Sevilla laten keuren, dan moet je el Pino kiezen.

Een telefonische afspraak maken kan moeilijk zijn als je geen Spaans spreekt, het is moeilijk om een Engels sprekende werknemer aan de telefoon te krijgen.

Het is aan te raden om altijd van te voren een afspraak te maken, want het is niet altijd mogelijk om zonder afspraak een keuring te krijgen. Houd verder rekening met een uur tijdsverschil.

Ter plekke

Aankomst en parkeren

Rijd je het terrein van de ITV op, dan zie je 6 inspectie ruimtes (lineas) naast elkaar. Het lijkt een beetje op een carwash, een wasstraat. Je rijdt hier vervolgens voorlangs en rechts zie je een parkeerplaats, is deze vol dan kun je de auto ook in de parkeergarage zetten. De aanwezige veiligheidsman wijst je de weg. De ingang van het gebouw bevind zich aan de rechterkant, dit wordt duidelijk aangegeven.

Ticket printen

Bij binnenkomst zie je achter in de wachtruimte ticketmachines staan waarop je kunt laten weten dat je er bent. Nadat je de juiste gegevens hebt ingevuld, print het apparaat een ticket waarop het kenteken van jouw auto staat.

Wat moet je invullen op de ticketmachine? Op het eerste scherm wordt gevraagd of je een afspraak hebt; je kunt dan ‘ja'(si) aantikken. In het tweede scherm moet je het kenteken van jouw auto invullen. Het toetsenbord bestaat alleen uit cijfers; schrik niet! Vul je namelijk de eerste twee cijfers van het kenteken in, dan geeft het apparaat zelf al opties en verschijnen er verschillende kentekens. Je kunt dan jouw kenteken op het scherm aantikken. Vervolgens tik je op ‘continuar’, de ticket wordt geprint en je staat in de digitale wachtrij.

Wanneer ben je aan de beurt?

In de ruimte staan banken waarop je kunt gaan zitten en in de gaten kunt houden wanneer je aan de beurt bent. Links, voorin de ruimte hangen twee schermen. Op het linkerscherm verschijnt jouw kenteken wanneer je aan de beurt bent met het nummer van de inspectieruimte (linea) waar je naartoe moet rijden voor de keuring. Hieraan voorafgaand moet je jouw papieren nog laten zien aan de balie.

Registratie voertuig bij balie

Voorin de wachtruimte zijn balies (mesas). Je wordt opgeroepen, of jouw kenteken verschijnt op het tweede scherm met het nummer van de balie waar je naartoe moet. Bij de balie wordt er naar jouw autopapieren gevraagd en wordt er een kopie gemaakt. Verder moet je een formulier invullen met jouw NAW gegevens en paspoortnummer. Daarna reken je af. De APK keuring kost € 33. Je krijgt papieren mee en moet wachten tot jouw kenteken dus verschijnt op het linker scherm voorin de wachtruimte.

De keuring

Bij de inspectieruimte staat een monteur, die de inspectie uitvoert. Je kunt er gewoon bijblijven en meelopen door de straat. Soms vraagt hij of je hem wilt assisteren; of je de motorkap wilt openen en op het rempedaal wilt trappen bijvoorbeeld.

Het APK bewijs ophalen

Na afloop van de keuring kun je de auto aan de achterkant parkeren en moet je weer naar binnen om het APK bewijs op te halen. Je moet dan weer plaatsnemen en uiteindelijk komt er een medewerkster naar je toe, die je de papieren overhandigd.

Van het keuringsstation naar het historisch centrum van Sevilla is het een kleine 20 minuten rijden.

Sevilla

Het historisch centrum van Sevilla is prachtig, sfeervol en zeer de moeite waard om te bekijken. Ik was hier voor de tweede keer en heb vooral de attracties bekeken die ik de eerste keer vluchtig heb gezien. Dit blog is dus niet volledig en niet alle bezienswaardigheden in Sevilla worden genoemd. Met de open-bus-city-toer kreeg ik een goede tweede indruk van de stad en de volgende dag heb ik stukjes uit de toer te voet afgelegd.

Wandeling langs de rivier

Vanaf het hotel ben ik eerst de brug Punte de Triana overgestoken naar de gelijknamige wijk waar je allerlei leuke cafeetjes en restaurantjes vindt. Terug over de brug rechtsaf begint een mooie wandeling langs de rivier Guadalquivir. Nadat ik de Torre del Oro had beklommen om van het prachtige uitzicht te genieten, ben ik linksaf gegaan naar de Kathedraal van Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla is het grootste gotische kerkgebouw ter wereld en staat op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO. In dit gebied vind je ook het meest bekende plein van Sevilla, het Plaza de España en het Maria Louisa Park. Verder is het universiteitsgebouw ook prachtig om te bekijken. Op straat zie je vaak Flamingo dansers, die prachtige shows geven, zeer de moeite waard om even bij stil te blijven staan! Wil je na deze cultuur explosie ook nog even winkelen, haast je dan naar het Plaza del Duque.

Flamenco danseressen in de buurt van de Kathedraal van Sevilla

Plaza del Duque

In dit gebied vind je allerlei leuke winkelstraatjes met grote warenhuizen en kleine boutiques waar je uitgebreid kunt winkelen. Tussen de winkels zie je ook weer prachtige gebouwen en mooie kerkjes. Op de vele terrasjes op de diverse pleintjes kun je heerlijk lunchen onder de schaduw van de bomen.

Hieronder nog enkele foto’s

In dit blog heb ik de APK-keuringsprocedure beschreven en een kort verslagje gedaan van een bezoek van 1 1/2 dag aan het historisch centrum van Sevilla. Zo kun je mooi het nuttige met het aangename combineren. Het is zeker de moeite waard om nog een keer terug te gaan naar Sevilla ook zonder de noodzakelijk APK keuring, die misschien volgend jaar ook vanuit Portugal mogelijk wordt. Vanuit Centraal Algarve is het dik twee uur rijden naar Sevilla. Dit maakt het ook een leuk uitje om te ondernemen tijdens het overwinteren in de Algarve.

Lees ook het blog over een citytrip naar Lissabon, die ik vorig jaar in december vanuit de Algarve heb gemaakt.

Bewaar dit blog op Pinterest:


VakantiehuisAlgarve – Jouw thuis in Portugal

Een gedachte over “APK keuring in Sevilla”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.